10 míst ve Slovinsku, které musíte vidět

Datum: 2.4.2020

Autor: Dominika Literová

Slovinsko je must-see destinací každého cestovatele. Zajímají vás památky? Jsou tam. Radši válení u moře? Není problém. Pro milovníky hor a přírody? Správná destinace. Nebo snad poznávání místní kuchyně je důvodem k cestování? Slovinsko má chutnou kuchyni, odlišnou v každém regionu, ale přesto skvělou. Ať jsou motivy vaší cesty jakékoliv, Slovinsko stojí určitě za návštěvu!

1. Predjamský hrad (Predjamski grad)

Původně gotický hrad postavený ve 12. století se nachází na jihozápadě Slovinska, asi 60 km autem od hlavního města Lublaň. Hrad je zajímavý hlavně svou polohou, kdy část objektu je vytesána do skály a zbylá vyčnívá ven. Odtud také získal hrad svůj název – Predjamski – jama znamená ve slovinštině jeskyně, tedy hrad před jeskyní. Jeskyně, kde se hrad nachází, je největší jeskyní na světě a je dokonce zapsána v Guinessově knize rekordů. Hrad samotný se pak dostal do žebříčku 10 nejzajímavějších hradů na světě.

Hrad byl později v roce 1570 přestavěn v renesančním slohu a jeho podoba zůstala z velké části dodnes. Za fotogenickou budovou se skrývá jeskynní systém, který je druhý nejrozsáhlejší systém ve Slovinsku, ale v současné době je turistům zpřístupněna pouze jeho malá část.

Interiér hradu je vybavený obrazy a nábytkem, ale také figurínami pro lepší představu tehdejšího života. Vězeň ve sklepení, král na trůně nebo malá princezna s chůvou ve společenské místnosti jsou příjemným zpestřením prohlídky.

V ceně vstupenky je i audio průvodce v 17 jazycích nebo si můžete stáhnout jejich aplikaci zdarma do mobilu, která vás provede nádherný hradem.

Před hradem se nachází místo, kde se konaly rytířské turnaje, a kde se dodnes konají akce v dobových kostýmech. Ať už akci stihnete či nikoliv, tak návštěva hradu se zalíbí dospělým i dětem.

Vstup: od 13,80 euro na osobu

Doprava: nejlépe autem

Období: po celý rok

2. Postojnské jeskyně (Postojnska jama)

Jeskyně v Postojné je vzdálená 10 km od Predjamského hradu, a proto je nejvýhodnější obě návštěvy spojit do jednoho dne. Největším zážitkem Vám a Vašim dětem může být jízda jeskynním vláčkem, který byl zprovozněný již v roce 1872 jako první svého druhu na světě. Po 3,7 km dlouhé trase vláčkem následuje 1,5 km dlouhá pěší trasa jeskyní, která je vhodná i pro mladší návštěvníky. Celou trasu obklopují různé druhy a tvary krápníků, které vytváří nádhernou podívanou. Také rozmanitá fauna, kterou bychom na takovém místě nečekali, vzbuzuje zvědavost o svět, který se před námi schovává.

Celá prohlídka je možná s průvodcem (v angličtině, slovinštině, italštině a němčině) nebo je možné zapůjčení audio průvodců s výběrem ze 17 jazyků. Důležité je nezapomínat na teplotu v jeskyni, která je po celý rok konstantní a to 10 stupňů. Zejména v letních měsících by Vás mohla zaskočit a 90 minut dlouhá prohlídka vyžaduje opravdové zamyšlení nad výběrem vhodného oblečení. Rozhodně nedoporučuji zkoušet svou otužilost.

Vstup: od 25,80 euro na osobu

Délka: 90 minut

Doprava: nejlépe autem

Období: po celý rok

Rezervujte svůj výlet: Výlet k k jeskyni Postojna

3. Lipica

Město, které dalo název stejnojmennému koňskému plemeni Lipicánů, kteří jsou známí po celém světě. Bílí koně byli například ozdobou císařského dvora ve Vídni v paláci Hofburg, kde stále existuje Španělská jezdecká škola s Lipicány, kteří stále zdobí prostory paláce v centru města.

Lipica leží na západě Slovinska, asi 80 km od hlavního města. Hřebčín plný sněhobílých koní funguje již od roku 1580, kdy rakouský arcivévoda nechal vybudovat stáje v opuštěné letní rezidenci biskupa z Terstu. Od té doby se stal hřebčínem s největším počtem Lipicánů na světě a v roce 1996 byl prohlášen za kulturní památku s mimořádným významem pro Slovinsko.

Součástí areálu, kromě stájí a výběhů s asi 300 koňmi, je také jezdecká škola, golfové hřiště nebo hotel s restaurací Maestoso, kde se připravují typické místní pokrmy z lokálních surovin.

Návštěva je skvělá pro každého, ať už cestujete s rodinou, v páru či sami.

4. Koper

Důležité přístavní město, jehož historie sahá až do starověkého Řecka. Přes neustálé a rozsáhlé změny během dějin je dnešní Koper vícejazyčné město, kde se mluví nejen slovinsky, ale také chorvatsky a italsky.

Nejvíce významných památek pochází z 15. století, kdy měly na oblast velký vliv Benátky, které byly v té době ještě samostatnou republikou. Architektura města tak navozuje italskou atmosféru. Historickým centrem je dnes Titov trg, náměstí pojmenované po slavném maršálovi a bývalém prezidentovi Jugoslávie Titovi. Na náměstí se nachází pretoriánský palác, který již odedávna slouží jako sídlo správy města. Dále stojí za návštěvu, palác Lodžie, kde byla založena v polovině 19. století první městská kavárna nebo kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Město s dlouhou historií, krásnými kavárnami a přístavem s obrovskými nákladními loděmi v každém případě nesmí ujít Vaší pozornosti.

5. Lublaň

Hlavní město Slovinska, slovinsky Ljubljana, se nachází ve středu země na řece Ljubljanica. Již ve středověku se zde nacházelo město Emona, ale o Lublani je první zmínka až ve 12. století. Město bylo ovlivněno svoji dlouhou historií, a proto i architektura je kombinací různých stylů. Jedna z důležitých osobností, která měla zásluhu na dnešní podobě Lublaně je Jóže Plečnik. Slovinský architekt, jehož originální projekty můžeme najít nejen ve Slovinsku, ale také v Praze nebo Vídni. Jeho nezaměnitelný styl plný sloupů můžeme obdivovat například na Pražského hradě či na kostele Nejsvětějšího srdce Páně na Vinohradech.

Kromě budov je často vyhledávanou atrakcí turistů množství mostů přes řeku protékající městem. Nejznámější z nich je Trojmostí (Tromostovje), které je taktéž jedním z projektů slavného architekta Plečnika. Dalším mostem stojícím za návštěvu je Dračí most (Zmajski most), který lemují čtyři sochy draků. Právě drak je symbolem Lublaně, protože podle jedné ze starých legend žil na území drak, kterého zabil zakladatel města Iasón. Dodnes se Lublaň nazývá město draků.

Centrum Lublaně je maličké, proto byl zakázán vjezd aut a tím mohla vzniknout jedna velká pěší zóna s plno dobrými restauracemi, kavárnami, bary a hezkými obchody. Slovinská kuchyně, plná čerstvých ingrediencí stojí určitě za ochutnání. Nejlepší je v létě využít venkovní zahrádky a kromě jídla si vychutnat i okolní městský ruch v úzkých uličkách či podél řeky Ljubljanice. Pokud jste kromě konzumace jídla i milovníci vaření, můžete využít některé z kuchařských kurzů i pro cizince např. Cooking class Ljubljana (odkaz).

6. Piran

Přímořské městečko založené na výběžku slovinského pobřeží v 7 století, jehož dnešní vzhled ovlivnila z velké části benátská architektura. Na hranice s Itálií je to necelých 30 minut a přesto, že místní obyvatelé po době italské nadvlády neměli s Italy v minulosti dobré vztahy, v dnešní době v Piranu a okolních městech jako je Izola, Koper nebo Portorož najdete mnoho italských turistů každé léto.

Na rozdíl třeba od Benátek se můžete v Piranu vykoupat v čistém moři a pohovět si na některém z velkých kamenů společně s kraby chodícími pod vámi. Poté se můžete přesunout do jedné ze skvělých restaurací s mořskými plody či alespoň na zmrzlinu. Piran je město s mnoha úzkými uličkami, náměstími například kolem kostela dříve sv. Klementa, který byl v 17. století přejmenován na Cerkev Marije Zdravja, ale je stále známý pod svým původním názvem. Krásná procházka je i podél moře, kde je mnoho rybích restaurací. Další možná trasa je piranskými uličkami nahoru k městským hradbám a k renesančnímu kostelu sv. Jiří, odkud je nádherný výhled na celý záliv.

7. Portorož

Další přímořské městečko na pobřeží Jaderského moře. Jedná se o luxusní letovisko lákající návštěvníky z celého světa. Na hlavní třídě se nachází mnoho skvělých hotelů, ale stejně tak plno menších útulných rodinných apartmánů s krásným výhledem na centrum i moře, při dobré viditelnosti až do Itálie.

Na rozdíl od historického Piranu je Portorož stále se rozvíjející destinací, která jde s dobou. Nově zrekonstruované hotely a restaurace, moderní mola a písčito-travnaté pláže, značkové obchody, ale i dětská hřiště, tenisové kurty, bazény, minigolf nebo hřiště na beach volleyball.

Kdyby vás přesto Portorož omrzela, jestli je to vůbec možné, tak skvělou volbou je procházka s dětmi a kočárky podél moře na sever do Piranu na jídlo či koupání nebo na jih do Lucije podívat se do přístavu plného luxusních plachetnic či jachet. Portorož je ideální místo, kde si udělat svou základnu při své sezonní dovolené a pak si jen užívat pláže a moře nebo výlety po okolí.

8. Bled

Bled je slovinské město na úpatí Alp. Díky své blízkosti Bledského a Bohinského jezera je vyhledávanou destinací mnoha turistů. Uprostřed jezera se nachází ostrov s kostelem zasvěceným panně Marii, proto se stalo jezero tak fotogenickým místem. Bledský ostrov má historický význam již od pohanských časů, kdy byl ostrov zasvěcen jedné bohyni. Dopravit se na ostrov je možné několika způsoby, buď výletní lodí, tradiční loďkou nebo samostatně pronajatou veslici bez ostatních turistů.

Kromě nejznámějšího jezera ve Slovinsku se zde nachází středověký Bledský hrad, ze kterého je krásný výhled na okolí včetně právě samotného jezera a nejvyšší horu Slovinska Triglav. Hrad, původně z 11. století, přestavený o pár století později dnes nabízí informace i historii oblasti nebo se můžete podívat na hradní mincovnu, tiskárnu či vinný sklep. Konec prohlídky můžete zakončit v restauraci na hradě nebo se vrátit zpět k jezeru a vykoupat se v průzračné, ale chladné vodě.

Okolí je známé svými termálními prameny, ale ty jsou dnes využívány hlavně okolními hotely do svých lázní a bazénů, proto jestli máte více času, proč tu nestrávit noc nebo víc?

Podívejte se třeba na Výlet k jezeru Bled.

9. Údolí řeky Soča (Dolina Soče)

Řeka Soča pramení ve Slovinsku v Julských Alpách a asi ve dvou třetinách prochází hranicí do Itálie, kde se vlévá do Jaderského moře. Údolí řeky je místem vhodným pro mnoho různých aktivit a samotná řeka patří mezi nejkrásnější v Evropě. Její unikátní zelená barva, vodopády a rokle dávají oblasti řeky ještě větší kouzlo. Údolí je vhodné pro každého, ať už si chcete udělat jen procházku nebo vás lákají vodní sporty jako je rafting a canyoning. Dokonce i pro vášnivé rybáře je řeka Soča vhodným místem, kde se dá chytit proslulý pstruh Soča

10. Julské Alpy (Julijske Alpe)

Část Alp, která se rozprostírá z velké části na území Slovinska a menší západní část zasahuje do Itálie. Nejvyšším vrcholem v Julských Alpách a i nejvyšší horou Slovinska je Triglav (2 864 m.n.m.), který je častým cílem dobrodružných návštěvníků. Kolem vrcholu se nachází Triglavský národní park, který svou plochou tvoří největší chráněné území v celých Alpách. Horská turistika je nejoblíbenější aktivitou v oblasti. Pokud se rozhodnete navštívit vrchol, cestu si rozvrhněte na dva dny s přespáním na Kredarici těsně pod vrcholem (2 515 m), kde se nachází penzion. Druhý den pak pohodlně zdoláte vrchol a vrátíte se zpět k autu.

Download Our App

Travel a la carte app is now available for download on Apple and Android.