Virtuální prohlídka Egyptem

Datum: 14.4.2020

Autor: Dominika Literová

Egyptské ministerstvo cestovního ruchu a starožitností spustilo nově již svou pátou virtuální prohlídku a to tentokrát v prostorách židovské synagogy v centru Káhiry.

Jak nejlépe využít volný čas bez možnosti cestování než inspirací a plány na další cestu až to situace dovolí? Ministerstvo cestovního ruchu a starožitností v Egyptě pouhé inspirování pozvedlo na vyšší úroveň. Snaha sdílet s lidmi po celé planetě své světové dědictví ho přimělo vytvořit, ve spolupráci s Vědeckým a archeologickým institutem, možnost, jak ukázat své poklady pomocí virtuálních prohlídek z pohodlí domova každého cestovatele. Kampaní na svých webových stránkách a sociálních sítích se snaží podpořit cestovatele v čase, kdy je správné zůstat doma, ale přesto není nutné zanevřít na krásy architektonických staveb. Pod hashtagy #StayHome #StaySafe #ExperienceEgyptFromHome spustilo v pořadí již pátou virtuální prohlídku po architektonických skvostech Egypta.

Pojďme se vyhnout návalu turistů, kteří místa okupují během sezónních měsíců, a vychutnejme si krásy egyptských památek z pohodlí domova bez nutnosti dávání bakšiše (dýška) vlastně za všechno možné, zahalování se v mešitách, ale i synagogách, a horkých slunečních paprsků. Oblíkněme si tepláky nebo cokoliv, co je po ruce a nechme se virtuální prohlídkou přenést o několik tisíc kilometrů jihovýchodně do Egypta.

Jaká místa můžeme v rámci karantény ze svého domova prozkoumat?

S naší virtuální lodí poplujeme po Nilu a zakotvíme v Luxoru, dříve známém jako západní Théby či Veset, odkud se přeneseme na protější břeh do Údolí králů k hrobce staroegyptského úředníka Menny. Poté poplujeme několik set kilometrů dál po proudu řeky k významnému koptskému Červenému klášteru v Sohagu. Pomyslně přestoupíme na virtuální vlak, který nás zaveze do hlavního města Káhiry. Nejprve k hrobce staroegyptské královny Meresankh III. k pyramidám v Gíze, od nich potom přímo do centra islámské chcete-li fátimovské Káhiry také přezdívané jako  město tisíce mešit. A díky virtuální prohlídce zavítáme do jedné z nich, mešity Sultána Barquqa. Prohlídka končí v židovské synagoze Ben Ezra, jež nám má připomenout význam židovské diaspory v Egyptě.

Hrobka Menny

Thébská hrobka (TT69) nacházející se na stejnojmenném pohřebišti známém dnes jako Údolí králů a Údolí královen, kde jsou pohřbeni faraóni a významní šlechtici. Hrobka, dle způsobu jakým byla postavena, nesjpíš pochází z 18. dynastie (15. století př. n. l.). První místnost hrobky je bohatě zdobena nástěnnými vyobrazeními života jejího majitele a i on samotný je zde znázorněn několikrát také se svou ženou. Nesmí chybět výjev klečícího Menny, jež nabízí dary bohu Osirisovi, který byl bohem života, smrti, vzkříšení, ale i zemědělství ve starověkém Egyptě. V druhé místnosti jsou malby zaměřené na majitelův přechod z našeho světa do toho posmrtného. Zde už hraje hlavní roli bůh Anubis, který byl bohem smrti, mumifikace a posmrtného života. Celá hrobka má velmi dobře zachované barvy, hlavně červenou a černou, které jsou vzácnější než barvy jiné. Pro virtuální prohlídku zvolte následující odkaz:

https://my.matterport.com/show/?m=vLYoS66CWpk&fbclid=IwAR0QjaoUigGVPsCUum40PNYaD3liYJkYFhda-wJt0jG0AUtVE9f8cuv_s2Q

Hrobka královny Meresankh III.

Třetí virtuální prohlídka nás přenese k hrobce královny Meresankh III, která byla vnučkou Krále Chufua, stavitele Velké pyramidy v Gíze a manželkou nejspíše Rachefa nebo možná i Menkaurea, jednoho ze stavitelů další z trojice pyramid, které tvoří spolu s Velkou sfingou vzhled Gízské nekropole. Královnina unikátní podzemní hrobka v Gíze byla objevena v dubnu roku 1927 a obsahuje mnoho vytesaných a malovaných nástěnných obrazů královny a zbytku královské rodiny, stejně tak služebnictva, řemeslníků, kněžích, ale také potravin, oblečení a dalšího cenného majetku, který měl královnu doprovázet v posmrtném životě. Podle hieroglyfů na zdech byla hrobka postavena, když bylo králi 13 let. Protože se kartuše se jménem krále nikdy nenašla, můžeme se pouze domnívat, který ze jmenovaných byl oním králem a manželem královny Meresankh.

Pro virtuální prohlídku zvolte následující odkaz:

https://my.matterport.com/show/?m=d42fuVA21To&fbclid=IwAR2icoe5NuRnvFSPkesDWG01FLMnnwkWEt_KLPn8wuGqZZRxI3yVQTKDkDw

Download Our App

Travel a la carte app is now available for download on Apple and Android.