Wachau – Nejlepší vinná a meruňková oblast

Datum: 28.4.2020

Autor: Dominika Literová

Oblast Dolního Rakouska (Niederösterreich), která je známá hlavně svým skvělým vínem a pěstováním meruněk, se nachází západně od Vídně. Wachau se rozléhá podél řeky Dunaj mezi 40 km vzdálenými městy Melk a Krems. Nejznámější rakouská vinná oblast, která je uznávaná v celé Evropě, nabízí kromě skvělého vína a všemožných výrobků z místních meruněk i plno možností, jak trávit volný čas. Wachau je vhodné pro milovníky pohybu a přírody, stejně tak pro gurmány a vinné nadšence. Vinné cesty, cyklistické trasy, restaurace se zahrádkou uprostřed vinic a mnoho dalšího tvoří důvod, proč si vybrat právě Wachau pro Váš další výlet či dovolenou.

Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené

Wachau je v první řadě vinná oblast, která se svými bílými víny proslavila po celé Evropě. Hlavními odrůdami jsou právě Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené, které vyhrály mnoho cen za svou chuť a kvalitu. Terasovité svahy podél Dunaje se rozprostírají na 1350 ha vinařské oblasti. Právě tady v ideálních přírodních podmínkách roste víno již po staletí. Historický první záznamy o vinicích na daném území spadají do 9. století, kdy bavorské kláštery a biskupství začali zúrodňovat půdu kolem řek, a tak zde začali vznikat první vinice kolem Dunaje. Historie rozvoje vinařství ve světě sahá až do starověkého Řecka, a tak je dokonce možné, že se zde víno pěstovalo již dříve.

Vinice se nacházejí, jak na terasovitých svazích, tak v údolí podél řeky. Terasovité svahy sice stěžují práci vinařům, ale víno z nich je na vyšší úrovni. Silné sluneční paprsky opírající se o svahy a zároveň chladnější vítr tvoří dokonalou kombinaci pro zrod skvělých vín.

Místní spolek vinařů Vinea Wachau Nobilis Districtus vytvořil speciální kategorie vín právě pro oblast Wachau jako ochrannou značku kvality svých vín. Klasifikace Steinfeder, Federspiel a Smaragd rozlišují vína na základě jejich kvality, procenta alkoholu, cukernatosti, apod. Steinfeder je lehčí ovocné víno s max. 11,5% alkoholu na běžnou konzumaci. Tuto variantu nejlépe hodnocení vinaři oblasti ani nenabízejí. Federspiel je skvělé víno do 12,5 % alkoholu, které lze podávat k jídlu nebo jen tak pro potěšení, čas archivace je do 3 let. Naopak Smaragd patří do top kvality vín z Wachau, jeho množství alkoholu začíná na 12,5% a je to to nejlepší, co oblast nabízí. Právě Smaragd je vhodné archivovat a svůj potenciál nejlépe ukáže nejdříve po 3 letech.

Odrůdy vín pěstované ve Wachau: Ryzlink Rýnský (Riesling), Veltlínské zelené (Grüner Veltliner), Muškát žlutý (Gelber Muskateller), Rulandské bílé (Weissburgunder), Chardonnay.

Magazín Falstaff vycházející pro Rakousko, Německo a Švýcarko vytvořil žebříček vinařství a jejich vín mimo jiné právě ve Wachau, kde vinařům přidělili 1-5 hvězdiček. Odborníci přidělili plných 5 hvězdiček šesti vinařstvím z celkových více než 100 vinařství v regionu. Nejlepšími vinařstvími se tak stali:

  1. vinařství Rudi Pichler
  2. vinařství Alzinger
  3. vinařství F.X.Pichler
  4. vinařství Franz Hirtzberger
  5. vinařství Knoll
  6. vinařství Prager

Ve Wachau se každý rok koná velké množství vinařských akcí. Na jaře se jedná hlavně o ochutnávky nových ročníků, ale zásadní je vinařský podzim, kdy se život v celé oblasti začne točit jen kolem vína. Hlavní atrakcí jsou tradiční sklepní uličky, kde návštěvníci mohou ochutnávat vína v nadzemních i podzemních sklípcích. Sezóna sklípků začíná již v létě a nekončí dříve než v říjnu.

Meruňky z Wachau

Kromě mnoho hektarů zelených vinic, se na pár hektarech rozprostírají také meruňkové sady, které po několika slunných jarních týdnech začnou nádherně kvést. Velké šťavnaté meruňky jsou známé v celé Evropě a to nejen jako čerstvé ovoce, ale hlavně v množství výrobků z nich stvořených: meruňkové chutney, marmelády, pálenky nebo různé koláče, záviny a plněné knedlíky podávané v místních restauracích. Od roku 1996 získaly lokální meruňky dokonce ochrannou známku v regionu Wachau v rámci celé EU – Wachauer Qualitätsmarille.

Stejně jako mají vína svých pár dní slávy, tak i meruňky slaví svoje vlastní oslavy. Celý červenec je zasvěcen meruňkám, kdy se na začátku měsíce začnou meruňky sklízet a třetí červencový týden zde vypukne slavnost, kdy se již od roku 1951 prodávají na náměstí Kirchenplatz ve městě Spitz meruňkové tradiční výrobky. Vrcholem festivalu je pak nedělení pochod v čele s králem Marillusem a královnou Aprikosií.

Download Our App

Travel a la carte app is now available for download on Apple and Android.